Z ogromną radością dzielę się z Wami tą pełną kolorów i smaku sałatką.Pamiętaj żeby zapisać przepis i udostępnić go dalej.
Dlaczego warto zrobić i zjeść tą sałatkę? Jest pełna witamin i minerałów:
Szpinak to prawdziwe bogactwo witamin, zwłaszcza A, C, K, i kwasu foliowego. Granat natomiast dostarcza nam antyoksydantów, witaminy C i K, oraz minerały, w tym potas.
Składniki obecne w produktach pomagają w regulacji ciśnienia krwi, co przekłada się na zdrowie naszego serca. Dodatkowo, granat wspiera obniżanie poziomu "złego" cholesterolu.
Błonnik zawarty w szpinaku i granacie wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom, i utrzymuje zdrową florę bakteryjną w jelitach.
Kwas foliowy w szpinaku, a także antyoksydanty w granacie, mają pozytywny wpływ na funkcje poznawcze, poprawiając koncentrację i pamięć.
Gotowe? To czas wskoczyć do kuchni i stworzyć tę wyjątkową sałatkę razem! Zostawcie w komentarzach, czy lubicie eksperymentować z różnymi składnikami w sałatkach, a może macie swoje ulubione dodatki?
SAŁATKA Z GRANATA, SZPINAKU I KOMOSY
(około 6 porcji)Potrzebujesz:
1 op świeżego szpinaku (pamiętaj żeby wcześniej przepłukać wodą)
kilka gałązek świeżej mięty
2 szkl ugotowanej komosy ryżowej
zielona cebulka
2-3 granaty
2 pomarańcze
około 10 obranych orzechów włoskich
opcjonalnie tarta skórka ze sparzonej limonki
Dressing:
1/4 szkl. świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
3 łyżki soku z limonki
3 łyżki octu balsamicznego
Wykonanie:
Liście szpinaku ułóż w misce, dodaj posiekaną cebulkę, ugotowaną, wystudzoną komosę, ziarna granata, kawałki pomarańczy (wyfiletowane, bez białych części) posiekane orzechy. Wymieszać i polać dressingiem. Na wierzch ułożyć listki mięty (można posiekać lub nie)
Sałatka najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.
Jak Wam się podoba moja propozycja?