Pikantne pomidorki na jogurcie.

 

Przekąska, przystawka....jak zwał tak zwał, ale najważniejsze że pyszne i wartościowe.

Jak możecie zauważyć moje propozycje cechuje to że wspierają zdrowie.
Przygotowałam kolejną propozycję, a przepis znajdziecie poniżej.
Najpierw jednak chcę zwrócić Waszą uwagę na to iż podążając za badaniami, warto zwrócić uwagę na jogurt naturalny.
Wykazuje on pozytywny wpływ na zdrowie i spożywanie go regularnie wiąże się zmniejszonym ryzykiem raka piersi, raka jelita grubego, cukrzycy typu 2, a także poprawą zdrowia sercowo-naczyniowego, kostnego i jelitowego.
Proces fermentacji wydaje się wytwarzać substancje chemiczne związane z właściwościami wspierającymi zdrowie, takimi jak działanie przeciwzapalne, obniżenie ciśnienia krwi i wsparcie dla układu odpornościowego, między innymi.
Nie wspominając o kilku istotnych składnikach odżywczych, takich jak wapń, potas, fosfor, jod, witamina A, B12, ryboflawina i niacyna - które różnią się w zależności od rodzaju przetworzonego produktu mlecznego oraz tego, czym są karmione krowy.
Produkty mleczne po procesie fermentacji (np. żywy jogurt i kefir) zazwyczaj zawierają mniej laktozy niż formy nieprzetworzone, dzięki mikroorganizmom, które ją trawią! Oznacza to, że większość osób może tolerować trochę więcej w porównaniu z mlekiem.
Istnieje wiele różnych jogurtów naturalnych, ale pamiętaj, że nie wszystkie są dobre, a niektóre mogą zawierać zbędny dodany cukier i substancje dodatkowe. Szukaj tych z najkrótszym składem, albo zrób swój w domu.
Ale wróćmy do przepisu w którym wykorzystam jogurt naturalny (na 4 porcje)
🍅🥄✨ PIKANTNE POMIDORY NA ZIMNYM JOGURCIE.
Potrzebujesz:
2x duży jogurt naturalny (po 180g)
35dkg pomidorków koktajlowych
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki kminku mielonego (oczywiście można również w całości)
1/2 łyżeczki papryczki chili w proszku (dostosuj do swoich preferencji i dodaj mniej jak nie lubisz pikantnych dań)
3 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte
1 cytryna (skórka z połówki i sok z całej)
sól, pieprz,
oregano, tymianek (świeże lub suszone)
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C z termoobiegiem.
Wyłóż blachę do pieczenia folią.
W misce wymieszaj wszystkie składniki
Przełóż do przygotowanej blachy lub naczynia do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 20 minut lub do momentu, aż pomidory pękną i zacznie bulgotać sok 🙂
Podczas pieczenia, przełóż jogurt na półmisek.
Wyłóż na niego upieczone pomidorki, udekoruj skórką z cytryny, ziołami.
Można podawać z pieczywem pełnoziarnistym.