Chleb bez mąki i jajek

 


Siemię lniane jest doskonałym źródłem błonnika, który jest ważny dla zdrowia jelit, dlatego warto włączyć je do swoich posiłków.

Składniki na chleb bez mąki i jajek.

230 g zmielonego siemienia lnianego ⁠(najlepiej zmiel samodzielnie)

1 łyżka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej ⁠

1/2 łyżeczki soli

250 ml ciepłej wody⁠

1 łyżeczka octu jabłkowego⁠

1 łyżeczka całych nasion lnu ⁠


Rozgrzej piekarnik do 180°C.⁠ 

W dużej misce wymieszaj zmielone siemię lniane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Dodaj ocet jabłkowy i wodę i mieszaj, aż siemię lniane stanie się lepkie. Następnie uformuj ciasto w kształt bochenka. (Nie wyrabiaj ciasta zbyt długo. Dotykaj go krótko, jak to możliwe). Bochenek powinien mieć ładną, gładką powierzchnię. Możesz umieścić go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub włożyć ciasto do wyłożonej papierem formy. Spłaszcz wierzch grzbietem mokrej łyżki. Spryskaj odrobiną wody. Posyp siemieniem lnianym.⁠ 

Piecz przez 60 minut, aż się zarumieni. Ostudź w otwartym i wyłączonym piekarniku przez 10 minut, a następnie wyjmij chleb i wystudź całkowicie na kratce.

Przechowuj w lodówce do 7 dni lub zamróź pokrojone w kromki.